Ekonomist Dünya Gezgini, Siyaset Bilimleri Siyasi Söylem Riskleri Stratejisti, Araştırmacı Yazar Çiğdem Yorgancıoğlu — CHI CI TALKS – KOMPOZE İki Ekonomist Söyleşiyoruz programında bu hafta Türkiye’de kamuoyu araştırmalarıyla ilgili Perlego Araştırma Kurucu Başkanı, Araştırmacı Taner Gönç ile yapılan söyleşi hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalara ve söyleşi videolarına buradan ulaşabilirsiniz.
61,441,882 seçmeni olan Türkiye’de 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel yönetim seçimlerinde ülke genelinde %78 katılımla Mahalli İdarelerde belirlenen 1393 belediyede belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlendi. Yerel seçimler özelinde Cumhuriyet Halk Partisi, aldığı oy oranı ile 1977 yerel seçimlerinden beri ilk kez tekrar birinci parti konumuna yükseldi. CHP başkent Ankara ve en büyük il İstanbul dahil olmak üzere 14 büyükşehirde seçimi kazandı. Gündem şu anda oldukça sıcak. Siyasetin polemiklerinin dışında kalarak siyasetin ve sandığın önemli bir unsuru olan kamuoyu araştırmalarının dinamiğini anlamak ise bu sıcak gündem içinde bir o kadar önemli. Zira tüm stratejiler, bundan sonrası için de bu sıcak gündem üzerinden dahil olmak üzere seçim sonuçlarının yansımalarının gözden geçirilmesine odaklanacak. Bu tüm partiler için geçerlidir. Bu noktada siyasi yelpazedeki yeri ne olursa olsun, hepsine ve onu destekleyen seçmene karşı tarafsız yaklaşan, kapsayıcı ve insaniyeti partilerüstü değerlendiren bir bakış açısıyla ve sandıktan çıkan halkın iradesine saygı ile CHI CI TALKS sunar. Ekonomist Dünya Gezgini, Siyaset Bilimleri Araştırmacı Yazar Çiğdem Yorgancıoğlu — CHI CI TALKS – KOMPOZE İki Ekonomist Söyleşiyoruz programında bu hafta Türkiye’de kamuoyu araştırmalarının genelini masaya yatırdığımız konuğumuz, dostumuz Perlego Araştırma Kurucu Başkanı, Araştırmacı Taner Gönç ile araştırma şirketlerinin anket tasarımları, örneklem seçimleri, araştırmacı sorumlulukları, ilkeleri, araştırma etiği, kalitatif verilerin ölçeklendirilmesi, Coğrafi Analiz Segmentasyonu özgün ASIS indeksini ve değişkenlerini, kamuoyu anketlerindeki incelikli analizlerin çok boyutlu başka araştırmalara ve daha sonraki seçimlerde belirlenecek stratejilere katkılarını tarafsız bir bakış açısıyla KOMPOZE GELİŞİM ATÖLYELERİ ev sahipliğinde görüştük. Ötekileri dışlayan tavırlardan uzak, teknik yöntemlere dair içgörünün önünü açan bir eksen üzerinde toplumu Kamuoyu Araştırmaları konusunda bilgilendirmeye yönelik aydınlatma ve farkındalık oluşturmayı amaç edindik.
Gönç’ün 30 yıllık bilgi ve tecrübe birikimi ile ve ekibiyle oluşturduğu Kamuoyu araştırmalarına yönelik isabetli sonuçlara varmanın inceliklerinin nerelerde olduğunu ve nasıl çalıştıklarını, isabet konusunda etki yaratan çözümlerinin çalışma mekanizmasını dinledik. Örneklem, kotalama ve nihayetinde seçmen siyasi tutum, davranış ve tercihinde belirleyici olması bakımından önem arz eden görüşülen kişilerin yaş dağılımı, ortalama hane geliri, sosyo-ekonomik statüsü, toplam hane büyüklüğü, oturduğu mekan oda sayısı, cinsiyet dağılımı, demografik verileri, medeni durumu, siyasi yelpazedeki yeri, mesleği, cinsiyeti, istihdama katılımı, emekli olup olmadığı, geliri gibi verilerin eldesi ve değerlendirilmesi konularını derinlemesine mercek altına aldık. Hızla gelişen değişimin gerekliliklerini ıskalamadan, olabildiğince yenilikçi hale getiren vizyoner liderler, stratejilerini geliştirmek için sürekli işe yarar, daha verimli ve sürdürülebilir etkisi geçmişte olduğundan daha yüksek yeni yollar ve yöntemler ararlar. Stratejik seçmen davranışının sonuçlar üzerindeki etkisinin etik ve objektif kriterlerle nasıl ölçüleceğini iyi bir şekilde anlamak ve seçmenlerin oylarına etki eden görünmeyen alanların tespitlerine olanak vererek, bunların sınırlı alanlarını da dikkate alarak geleceğin stratejilerini oluşturmayı sağlayan bakış açıları ve teknikler gibi yenilikleri bir araştırmanın içine katmak, o araştırmanın sağladığı sonuç bilgilerinin nitelik çıtasını kuşkusuz yükseltir. Disiplinlerarası bir içgörü sağlayan kamuoyu araştırmasının püf noktalarının bir kısmının irdelendiği 2 bölümlük programı buradan takip edebilirsiniz.
Halen okumakta olduğum üçüncü üniversiteyi – İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler olarak seçerken siyasal sosyalleşme, siyasete doğrudan ve dolaylı katılım unsurları içinde en çok üzerine odaklanmayı sevdiğim ve araştırma yaptığım konu bireyin ve toplumun bilişsel ve davranışsal dinamiklerini daha derinden kavramak ve bu iki alanda gelişimini izlemek ve mümkünse bilimsel olarak da yetkin hale geldiğimde katkı sunmak idi. Bu noktada siyasal katılımın unsurlarını kavramak ve kamuoyu araştırmalarına dair farklı noktalardan bilgi ve deneyim aktarımları söyleşiler programıma almak benim açımdan önemli idi. Siyasal katılımı sadece seçime katılım faaliyetine indirgemenin yanlışlığına da dikkat çekmenin farkındalığıyla iyi seyirler diler, yayında emeği geçenlere teşekkür ederim. Çiğdem Yorgancıoğlu CHI CI TALKS